Serwis w celu prawidłowego świadczenia usług, jak również w celach statystycznych oraz reklamowych, korzysta z informacji zamieszczanych na urządzeniach końcowych użytkowników (plików cookies). Jeżeli w ustawieniach przeglądarki dopuściłeś przechowywanie plików cookies, będą one zamieszczone w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej Polityce plików cookies.

Zmień ustawienia
Obsługa klienta

Przewodnik planowania kuchni

Weź pod uwagę najważniejsze czynniki

Wielkość i kształt pomieszczenia

Ilość osób korzystających z kuchni

Styl życia oraz nawyki dotyczące gotowania i jedzenia

Zastosowania kuchni (miejsce spożywania posiłków, miejsce spotkań, inne funkcje)

Ilość miejsca na przechowywanie zapasów

Wzrost domowników – czy każdy jest w stanie sięgnąć do górnej szafki?

Zainspiruj się
i wybierz swoją wymarzoną kuchnię!

Konfigurator

Potrzebujesz inspiracji?

Wskaż układ i kolory kuchni, o której marzysz, a nasz konfigurator przygotuje dla Ciebie najlepszą propozycję.

Potrzebujesz inspiracji?

Wskaż układ i kolory kuchni, o której marzysz, a nasz konfigurator przygotuje dla Ciebie najlepszą propozycję.

Zainspiruj się
i wybierz swoją wymarzoną kuchnię!

Konfigurator

Unikaj najczęstszych błędów

Zbyt mało miejsca do przygotowywania posiłków.

Wyznacz min. 90 cm blatu użytkowego.

Utrudniony dostęp do naczyń i akcesoriów.

Sprzęt służący do gotowania przechowuj zawsze blisko kuchenki i piekarnika, najlepiej w szufladach. W szafkach narożnych stosuj karuzele.

Brak miejsca na przechowywanie.

Szuflady, dają dużo miejsca na niezbędne w kuchni drobne przedmioty.

Brak miejsca na spożywanie posiłków.

Zaplanuj wygodną przestrzeń na stół, barek, wyspę lub wysuwany blat.

Zbyt ciemne pomieszczenie.

Pamiętaj o jasnym oświetleniu miejsc do przygotowania posiłków i ciepłym – do ich spożywania. Jest wiele rozwiązań: centralne sufitowe, punktowe, podszafkowe.

Zabrudzone ściany między blatema szafkami.

Właściwe zabezpieczenie ścian, pomoże w utrzymaniu czystości, a jednocześnie będzie ozdobą kuchni.

Nieprawidłowy montaż urządzeń

Wokół płyty grzewczej, piekarnika i zlewu zostaw min. 30 cm przestrzeni użytkowej i – by jej nie ograniczać – nie montuj ich przy ścianie. Zachowaj określoną w instrukcji odległość okapu od płyty grzewczej i sprawdź, czy może być wpięty do przewodu kominowego (szczególnie jeśli korzystasz z gazu).

Źle rozlokowane gniazdka

Zastanów się, czy chcesz, by gniazdka były widoczne czy ukryte pod szafkami wiszącymi lub pod blatem. Planując ich liczbę i rozmieszczenie, pomyśl gdzie będziesz używał urządzeń elektrycznych.

Skorzystaj z usługi projektowania i uniknij typowych błędów

Poznaj szczegóły

Skorzystaj z usługi projektowania i uniknij typowych błędów

Poznaj szczegóły

Poznaj zasady planowania i najpopularniejsze układy kuchni.

Projektując kuchnię, weź pod uwagę tzw. trójkąt roboczy.

To przestrzeń pomiędzy 3 najczęściej używanymi strefami w kuchni:

zlewozmywakiem

płyta grzewczą

lodówką

Projektując kuchnię, weź pod uwagę tzw. trójkąt roboczy.

To przestrzeń pomiędzy 3 najczęściej używanymi strefami w kuchni:

zlewozmywakiem

płyta grzewczą

lodówką

Układ litery L

Zlewozmywak znakomicie sprawdzi się pod oknem (w naszej ofercie znajdziesz specjalną baterię, którą można złożyć, by otworzyć jego skrzydło), a piekarnik i lodówka powinny znajdować się blisko siebie.

Zalety:

  • optymalne wykorzystanie przestrzeni
  • duża ilość wolnego miejsca na środku kuchni
  • idealne rozwiązanie dla stołu do wspólnych posiłków

Układ jednorzędowy

Ważne, by zlew był pośrodku blatu, a lodówka i piekarnik po przeciwnych jego końcach. Jeśli ściana jest dłuższa niż 3,6 metra, dodaj po bokach wysokie szafki (tzw. kominowe) do przechowywania np. garnków lub do zabudowy piekarnika.

Zalety:

  • rozwiązanie, które sprawdzi się w wąskiej kuchni
  • dobrze prezentujący się, wygodny układ do otwartych przestrzeni

Układ dwurzędowy

Co najmniej jedno z urządzeń powinno znajdować się po przeciwnej stronie pomieszczenia. By uniknąć efektu korytarza, ogranicz liczbę szafek wiszących i zastosuj brak uchwytów, pastelowe kolory oraz inteligentne oświetlenie.

Zalety:

  • świetnie rozwiązanie do długich, wąskich kuchni
  • daje dużą ilość miejsca na szafki
  • ułatwia poruszanie się pomiędzy płytą grzewczą, lodówką i zlewem

Układ litery U

Urządzenia najlepiej rozłożyć po jednym na każdej stronie układu. Trudno dostępne narożniki warto wykorzystać dzięki zastosowaniu karuzeli.

Zalety:

  • układ pozwalający stworzyć idealny trójkąt roboczy
  • dużo miejsca do przechowywania rzeczy
  • przy większych powierzchniach możliwość umieszczenia barku do posiłków i spotkań towarzyskich

Układ z wyspą

Można na niej zamontować płytę grzewczą lub zlew i wykorzystywać jako barek do posiłków. Świetne rozwiązanie do większych pomieszczeń.

Zalety:

  • wyspa tworzy dodatkową powierzchnię użytkową i magazynową
  • idealnie sprawdza się przy spotkaniach towarzyskich

Układ z wyspą

Można na niej zamontować płytę grzewczą lub zlew i wykorzystywać jako barek do posiłków. Świetne rozwiązanie do większych pomieszczeń.

Zalety:

  • wyspa tworzy dodatkową powierzchnię użytkową i magazynową
  • idealnie sprawdza się przy spotkaniach towarzyskich

Układ z wyspą

Można na niej zamontować płytę grzewczą lub zlew i wykorzystywać jako barek do posiłków. Świetne rozwiązanie do większych pomieszczeń.

Zalety:

  • wyspa tworzy dodatkową powierzchnię użytkową i magazynową
  • idealnie sprawdza się przy spotkaniach towarzyskich

Zmierz się z samodzielnym wymiarowaniem

Przygotuj potrzebne narzędzia:

Kartka papieru

Pobierz szablon

Miarka

Ołówek

Drabinka

Aparat

Zrób zdjęcie całego pomieszczenia

Zrób zdjęcie całego pomieszczenia oraz poszczególnych ścian.

Wykonaj rysunek pomieszczenia z góry

Ołówkiem rozrysuj jego kształt. Wykorzystaj do tego nasze szablony (Pobierz szablon)

Wykonaj rysunki każdej ze ścian

Do opisów wymiarów ścian możesz użyć kolorowych długopisów lub flamastrów.

Oznacz ważne punkty w kuchni

Oznacz wszystko, co może mieć wpływ na rozmieszczenie szafek w kuchni. Zasugeruj, gdzie chcesz zlokalizować piekarnik, zlew czy lodówkę.

Zmierz wszystkie ściany oraz wysokość pomieszczenia.

Wykonaj pomiar po podłodze i na wysokości ok. 80 cm. W przypadku skosów zmierz wysokość ścianki kolankowej i sufitu.

Podaj szczegółowe informacje.

Wykonaj dodatkowe rysunki ścian pod zabudowę kuchenną. Oznacz na nich położenie grzejnika i parapetu, rozmiary okien, drzwi i wentylacji. Zaznacz, na którą stronę otwierają się okna i drzwi. Zmierz kąty wszystkich narożników oraz szerokość i wysokość cokołów/listew przypodłogowych.

Pamiętaj o położeniu najważniejszych instalacji.

Bardzo ważne jest położenie instalacji wody, gazu, prądu, kanalizacji i wentylacji. Zmierz i zanotuj, na jakiej wysokość od podłogi znajdują się instalacje i jak bardzo odstają od ściany.

Wymiarowanie przez specjalistę

Upewnij się, że wszystko jest dobrze zmierzone.

Zamów

Skorzystaj z usług dodatkowych

Raty RRSO 0%

Nową kuchnię kupisz także na raty. Zobacz ofertę ratalną i skorzystaj z dogodnej dla Ciebie formy.

Zobacz

Zamów usługę montażu

Nie chcesz się męczyć z montażem? Nasze doświadczone ekipy pomogą.

Zobacz

Poznaj metody dostawy

Zamów szybką i wygodną dostawę z wniesieniem. Bez ograniczeń odległości, piętra i dostępności windy.

Zobacz

Poradnik samodzielnego montażu

Montaż gotowych zestawów kuchennych nie jest trudny i szczególnie kłopotliwy. Wystarczy kierować się zgodnie z ustalonym wcześniej schematem.

Czytaj poradnik

Dbamy o wysoką jakość

25 lat gwarancji na meble kuchenne

15 lat gwarancji na zlewozmywaki

Ciesz się piękną kuchnią

By nasza kuchnia służyła Ci długie lata, zastosuj kilka prostych zasad:

By nasza kuchnia służyła Ci długie lata, zastosuj kilka prostych zasad:

1

Powierzchnie na bieżąco wycieraj do sucha

Używaj miękkiej szmatki i nie dopuszczaj do zalegania wody w obrębie łączeń blatów, zlewów i płyt grzejnych, zapobiegając puchnięciu i uszkodzeniom blatu.

2

Dbaj o powłokę mebli

Unikaj bezpośredniego działania ostrych narzędzi, rozgrzanych naczyń, wody, alkoholi oraz innych substancji chemicznych na powłokę mebli. Stosuj podstawki i deski do krojenia.

3

Pamiętaj o impregnowaniu blatów olejem

Cykliczne olejowanie blatów drewnianych zabezpieczy ich powierzchnię i wyeksponuje walory.

4

Włączaj okap kuchenny

Gotując, włączaj okap kuchenny, by para wodna nie uszkodziła szafek w jego pobliżu.

5

Pamiętaj o wymianie filtrów w okapie

Regularnie wymieniaj lub czyść filtr okapu, by pochłaniał brzydkie zapachy i brudzące osady z tłuszczu.

6

Dbaj o sprzęt AGD

Sprzęt AGD używaj zgodnie z instrukcją obsługi dołączoną przez producenta.

7

Uważaj na parę wodną ze zmywarki

Zmywarkę otwieraj 10-15 min po zakończeniu cyklu myjącego, zapobiegając szkodliwemu wpływowi pary wodnej na meble.

8

Ciesz się swoją kuchnią przez długie lata

Stosowanie tych kilku prostych rad pomoże Ci utrzymać Twoją kuchnię w dobrym stanie przez lata i cieszyć się jej pięknem.

Masz pytania?

Konsultanci naszej Infolinii są do Twojej dyspozycji.

(+48) 690 680 690